18 Aralık 2010

MADALYON HASTALIĞI

,
Madalyon Hastalığı (P.Rosasea)
MADALYON HASTALIĞI ROSEA

Madalyon Hastalığı (Pitiriyazis Rozea) nedir?

Çoğu zaman hafif kaşıntı ve üzerinde hafif kepek bulunan kırmızı makül ve plaklarla seyreden ve kendiliğinden iyileşen bir dermatolojik hastalıktır. Yaygın lezyonlar çıkmadan önce ilk olarak öncü, ?haberci? adı da verilen, çoğunlukla gövdeye yerleşen büyük bir maküler lezyon çıkar ki buna ?madalyon belirtisi? denilmektedir ve hastalık halk arasnda da bu adla bilinir. Daha sonra bu lezyonun minyatürleri yani küçük benzerleri yaygın olarak ortaya çıkar. Hastalığın bazen atipik formları da görülebilmektedir.



Hastalık bir iç hastalğının belirtisi midir?

Hayır, bir iç hastalığı değildir. Bulaşıcı da değildir. Tekrar çıkarılma olasılığı çok zayıf olmakla beraber vardır. Hastalığın gerçek sebebi bilinmemektedir, ama stres bir faktör olarak görülmektedir.

Tanı Nasıl Konur?

Tanı madalyon belirtisi ve tipik dağılımı (bazen sırtta ters noel ağacı görünümü gibi) ile klinik olarak konur ve deneyimli dermatologlarca çok iyi bilinen bir hastalıktır.

Nelerle karışır?

Hastalık en çok sedef, numuler egzama, frengi 2. dönem bulguları, yüzeyel mantar hastalıkları ve T. Versicolor gibi dermatolojik hastalıklarla karıştırılabilir. Hekiminiz şüphelendiğinde bunlarla ilgili detaylı araştırmalar yapabilir.

Tedavisi nasıldır? Nelere dikkat etmeliyim?

Baştada söylediğimiz gibi hastalık kendiliğinden geçmektedir. Semptomatik tedavi düzenlenir. Kaşıntıyı hafifletmek önemlidir. Çünki travma ile hastalık artış gösterebilmektedir. Bu nedenle kaşınmanın yanı sıra kese, liflenme gibi irritasyon yapıcı işlemlerden de 6-8 hafta kadar uzak durmak yararlı olacaktır. Bunun dışında doktorunuzbu süreyi daha da kısaltmak için nemlendiriciler başta olmak üzere bazı ilaçları da önerebilir.

0 yorum to “MADALYON HASTALIĞI”

Yorum Gönder

Yorumlama Biçimini " ANONİM " olarak seçip e-posta gerektirmeden yorumunuzu yapabilirsiniz.